Rivstart.se
Allt du måste veta om att starta eget

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

9 tips om hur du samarbetar dig till framgång


Smarta tips för företagare som vill framåt

Nu ska vi prata om just samarbeten och hur du kan göra för att skapa lönsamma samarbeten för ditt företag. Här kommer dina 9 tips.

1. Samarbeta på Internet

Du vet redan att jag tycker att det är ett brott mot ditt företag att inte ge din hemsida en ny chans efter dotcomdöd och tekniskt fumlande. Jag skulle väldigt gärna vilja skriva det här med stora bokstäver men du får tänka dig dem istället, så lyssna här: En bra hemsida är den bästa chans du har oavsett om du vill sälja direkt eller indirekt på nätet. En bra hemsida skapar nämligen samarbeten av sig själv.

Tror du mig inte så börja med att ta bort alla info-adresser och kontaktformulär (konstiga påfund av tekniker) från sidorna. Ersätt alla opersonliga e-postadresser med namn på riktiga människor. Fråga efter kontakt. Om du gör det kommer du snabbt märka en skillnad i e-posten.

2. Öppna ett tredje öga

Var uppmärksam på vad som händer i din omvärld. Om du läser en artikel om ett företag som du skulle vilja samarbeta med - ring dem. Om du går förbi ett företag som du vill samarbeta med - gå in och prata med dem. Sök samarbeten som en del av din vardag.

3. Samarbeta med dina konkurrenter

Leta efter konkurrenter som är bättre än du på något av det du redan levererar. Analysera dina konkurrenter. Är du bra på mindre upplagor och din konkurrent bättre på större - plötsligt finns en grund för ett samarbete där ni skickar kunder till varandra.

4. Samarbeta med medierna

Var en resurs för medierna. Berätta att du finns och vad du kan. Att skicka brev till en tidning och säga att du är bäst i hela världen är fel. Att skriva brev till journalister och berätta vad du kan och att du gärna ger dem din kunskap när de behöver den är rätt.

5. Samarbeta med dina kunder

Det här är en intressant punkt. Hur mycket vet du egentligen om dina kunders mål? Tar du bara käckt emot beställningen och är glad att du fick den eller känner dina kunder att du faktiskt funderar för deras skull?

Att vara intresserad av kundernas mål ger dig en stor fördel i Sverige där intresset för kunder är ungefär på grottmänniskostadiet.

Berätta saker som händer i branschen för dina kunder. Berätta om det här nyhetsbrevet för dina kunder. Berätta vad du gör för dem hela tiden. Om dina kunder lämnar dig ska de märka att de förlorar på det. Läs det där igen: Om dina kunder lämnar dig ska de märka att de förlorar på det.

6. Samarbeta med dina leverantörer

Låt dina leverantörer veta dina mål och uppmuntra dem att jobba för att hjälpa dig nå dem. En vaken leverantör som vet vad du vill kommer direkt se fördelarna med att hjälpa dig att nå dit och ser också sin egen roll som din leverantör tydligare.

7. Samarbeta med dina återförsäljare

Har dina återförsäljare allt stöd de kan få från dig? Kan du ge dem mer? Har du frågat vad de saknar? Besök dem. Starta ett nyhetsbrev där du berättar spännande saker utan att hårdsälja. Ge dem en mänsklig vinkel på ditt företag. Ge dem dig själv.

8. Samarbeta med dem du inte tänker på först

Vilka företag finns det som kompletterar ditt? Kan ni samarbeta på något sätt? Kan du sälja deras produkter eller de dina? Kan ni sälja tillsammans? Kan ni göra en gemensam broschyr för att ge kunder ett mer komplett paket av något de vill ha? Tänk hårt och börja med att skicka e-post till företag du respekterar om samarbeten. Det är en bra början.

9. Samarbeta med dina grannar

Finns det företag på din gata eller i huset där du jobbar? Skapa en grupp av personer och se vad ni kan göra tillsammans. Kan ni tillsammans förhandla bra priser när ni ska trycka saker, köpa saker? Kan ni marknadsföra varandras produkter? Kan du få skylta i någon annans skyltfönster? Kan ni göra en broschyr tillsammans? Kan varje granne dela ut information om de andras företag till sina befintliga kunder? Nätverk är inte bara ett fint och trendigt sätt att ägna sig åt företagande - det är smart och lönsamt på alla sätt, inte bara ekonomiskt, utan också personligt.

Sveriges populäraste bok om personlig utveckling

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
  Rivstart.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap