Rivstart.se
Allt du måste veta om att starta eget

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Positionering=Vad får man av ditt företag som man inte får av andra?


Rivstart – Sveriges största nyhetsbrev om marknadsföring för små företag

Kunder ser på ditt företag på ett annat sätt än du gör. De vill gärna sätta en stämpel på ditt företag där det står något. Det kan stå ”trevlig personal”. Det kan stå: ”Gör alltid klart jobbet i tid” eller andra saker som är positiva. Det kan också stå negativa saker på stämpeln. Ditt jobb är att ge dem ett innehåll på stämpeln som du kan stå för och som helst tillför värden som ingen annan har – det är det som kallas positionering

Så, vad får man av ditt företag som man inte får av andra?

Har du lätt att svara på frågan – bra! I allmänhet är det nämligen så att folk väljer en eller två attribut att associera med en produkt och sedan lägger de den informationen i bakhuvudet att ta fram när den behövs. När de behöver de här attributen i sitt liv så blir det den här produkten de tänker på. Och du vill naturligtvis att det ska inkludera ditt företag. Din uppgift är att få kunder att minnas och känna att ditt företag är det bästa valet för dem. Därför ska du fokusera på en klart formulerad kundfördel eller värdering för att kunna erövra och försvara en bestämd position i kundernas hjärnor för företaget, produkten eller varumärket.

För min del är till exempel alla datorer ungefär likadana. Varför använder jag då Dell som datorleverantör? Jo, för att jag kan bygga ihop precis den dator jag vill ha direkt på nätet. Där har vi produktfördelen. Men ännu viktigare för mig är servicen. Jag har tre års "på platsen-service" vilket betyder att Dell hämtar datorn, fixar den och lämnar tillbaka den inom 48 timmar. Jag avskyr att bära omkring datorer till avlägset belägna serviceställen, stå i kö i längre än två minuter och få datorn klar "när den blir klar" och därefter själv hämta den igen. Det slösar bort min tid. Det här har Dell förstått. De har förstått att jag inte tror att deras datorer är så mycket bättre än IBM:s eller Toshibas eller vilka som helst. Men de ger mig mer än en dator.

Men sedan då?

Dell är kanske bra på att ha positionerat sig så det passar mig rent praktiskt, men sedan då? Varför känner jag mig alltid ointressant som kund efter att jag har betalat för produkten? Varför hör ingen av sig om hur det går? Varför frågar ingen från Dell (Eller alla andra företag som är mina leverantörer) hur jag upplever produkten? Det enda jag får är nya broschyrer med nya erbjudanden om att köpa fler saker, men ingen är egentligen särskilt intresserad av vad jag vill ha eller hur jag upplever det jag köpt. De företag som gjorde det skulle få mig att till och med berätta det för min fru vid middagsbordet, så ovanligt skulle det vara. Jag skulle känna mig som en viktig kund även om mina inköp av teknik "bara" rör sig runt 60 000 kronor om året. Vad kostar ett telefonsamtal? De flesta svenska företag tänker bara ända fram till ordern är hemma, de tänker inte på relationen –
bra för dig, för dig för det är precis vad du ska göra. Och det spelar ingen roll om den produkt du säljer är något man bara köper en gång i livet. Varför? Jo, för att dels är det ditt jobb att faktiskt ta reda på om kunden är nöjd men det ger också en positiv sidoeffekt. Din kund har nämligen vänner och eftersom Sverige är ett otroligt dåligt företagsland när det gäller att följa upp så kan du sticka ut på ett sätt som nästan är löjligt enkelt men otroligt effektivt. Visa att du bryr dig och du vinner i längden.

Ett spännande experiment

Krig och hjärtan har vunnits av människor som kan sätta sig in i andras situationer. Om du har förmågan att kunna göra det har du en stor fördel. När du "blir" din kund så kommer hemligheterna om hur du påverkar dem att uppenbaras för dig. Samma sak händer om du byter sinne med din partner. Något av det du ser kanske kommer att chocka och förändra dig på ett sätt som du inte ens kunde föreställa dig. Faktum är att den man eller kvinna som har kraften att verkligen se på sig själv och sitt arbete genom en annan persons ögon har en otroligt stor fördel i företagandet och i personliga situationer.

Om du känner att den här egenskapen är lätt för dig att plocka fram så ta hand om det och använd dig av det.

Sätt dig ner och blunda. Gör det djupt och totalt. Tänk dig in i vad dina kunder vill ha av dig. Är det verkligen samma sak som du erbjuder? Tänk på hur du uppfattas om du ser med dina kunders ögon. Som bonus kommer du att lära dig hur du gör dig själv mer intressant för din partner.

Gör så här:

1. Definiera vad du är bäst på och hur det ska bli bäst för kunderna (eller din partner).
2. Hur vill du att dina kunder ska se på dig jämfört med konkurrenterna (eller rivaler).
3. Vad är det som du har som gör dig bättre än konkurrenterna (eller andra kvinnor eller män).

Där har du det – grunden för din positionering!

Sveriges populäraste bok om personlig utveckling

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Rivstart här:

Vill du ha snabba tips om din marknadsföring?
Du får tips om gerillamarknadsföring och mer traditionella metoder för företag att synas till låga kostnader.

Rivstart är sedan 1998 Sveriges största nyhetsbrev om marknadsföring med drygt 37 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med marknadsföringsböcker.

Läs exempel på tipsbrevet Rivstart så du vet vad du fårFyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Rivstart.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap